Novih devet sporazuma

17:40 09. 10. 2024. FoNet | Zajednički komitet CEFTA esna Milosavljević

BEOGRAD - Zajednički komitet CEFTA usvojio je devet sporazuma kreiranih da transformišu trgovinu i ekonomsku saradnju, ističući u saopštenju da predstavljaju prekretnicu za ekonomsku saradnju, jer donose opipljivu korist – pojednostavljuju poslovne operacije, stvaraju nove prilike za zapošljavanje i jačaju zaštitu potrošača.

Samo nekoliko dana uoči obeležavanja desetogodišnjice Berlinskog procesa, CEFTA je pravi odlučan korak ka ostvarivanju vizije Zajedničkog regionalnog tržišta. Utemeljeni na pravilima i najboljim praksama Evropske unije, ovi sporazumi će približiti CEFTA tržišta jedinstvenom tržištu EU i otključati potencijal novog Plana rasta EU, navedeno je u saopštenju.

"Ovo je značajan trenutak za CEFTA, jer se približavamo punom usklađivanju sa tržištem EU. Koristi će se osetiti širom CEFTA. Mala i srednja preduzeća će biti osnažena za izvoz i maksimalno korišćenje digitalnih tržišta, dok ćemo svi mi imati koristi od većeg izbora, boljih cena i kvaliteta, kao i snažnije zaštite potrošača”, istakla je v.d. direktora CEFTA Sekretarijata Danijela Gačević. (kraj) vem/bdr

Share: