Zapadnonbalkanska turneja

17:12 18. 10. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boraviće naredne nedelje u poseti Zapadnom Balkanu, a u Beograd stiže u petak, 25. oktobra, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem, najavila je danas portparolka Evropske komisije Ariana Podesta.

Ona je najavila da će Fon der Lajen biti u ponedeljak u Strazburu, ali će od srede početi poseta regionu Zapadnog Balkana.

U sredu Fon der Lajen stiže u Tiranu, gde će razgovarati sa premijerom Edijem Ramom i održati predavanje na kampusu Evropskog koledža. Narednog dana je očekuje sastanak sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem, rekla je Podesta.

Istoga dana, dodala je ona, predsednica Evropske komisije otputovaće u Skoplje gde je očekuju razgovori sa premijerom Hristijanom Mickoskim i predsednicom Gordanom Siljanovskom.

Fon der Lajen će potom otputovati u Bosnu i Hercegovinu, u Jablanicu koja je teško pogođena nedavnim poplavama, dok je u petak ujutro očekuje sastanak sa predsednicom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto.

Potom je u Beogradu očekuju susreti sa Vučićem i Vučevićem, rekla je Podseta i najavila da će Fon der Lajen u subotu u Prištini razgovarati sa predsednicom i premijerom Kosova, Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Posetu regionu Fon der Lajen završava u Podgorici razgovorima sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: