Berbok: Moldaviji mesto u EU

21:02 18. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U Moldaviji su u nedelju izbori za predsednika i referendum na kojem će građani odlučiti da li da ulazak zemlje u Evropsku uniju postane ustavni cilj. Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) obećala je Moldaviji dalju podršku.

"Ljudi u Moldaviji odlučuju o svojoj budućnosti. Uverena sam: Ta budućnost je u srcu Evrope", rekla je ministarka u Berlinu.

Istovremeno je upozorila da ruski predsednik Vladimir Putin ne želi samo da uništi evropski mirovni poredak.

"Putinova Rusija takođe hibridno napada izbore u Evropi - ciljanim uticajem, sajber napadima i dezinformacijama koje širi njegova armija botova na društvenim mrežama."

Moldavija odoleva ovim pretnjama – i uz pomoć Platforme partnerstva za Moldaviju, koju su nemačka vlada i druge zemlje pokrenule samo 40 dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, rekla je Berbokova.

"Zemlja se oslobodila iz kandži ucene ruskim gasom", izjavila je ministarka i istakla da su reforme pravosuđa i borba protiv korupcije na dobrom putu.

Moldavska predsednica Maja Sandu koja se zalaže za ulazak zemlje u EU kandidovala se za drugi mandat. Sandu želi da cilj ulaska u Uniju uđe u ustav.

U maloj zemlji između Ukrajine i Rumunije postoje i snažne snage koje su za Rusiju. Glasanje u nedelju se smatra presudnim. Moldavija ima oko 2,5 miliona stanovnika. (kraj) dep/mk

Share: