Želimo Srbiju u EU

13:21 24. 10. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Pozdravljam ekonomski uspeh Srbije i to je dobit za EU, rekao je Tusk, obraćajući se na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na srpskom jeziku.

Podržavamo regionalnu saradnju, naročito inicijative Otvoreni Balkan i Berlinski proces, rekao je Tusk, dodajući da je svestan ambicioznih planova Srbije kada je reč o Planu rasta, kako bi ubrzala svoj evropski put.

Tusk je naveo da su za Poljsku važni bilateralni odnosi, posebno u domenu ekonomske saradnje sa Srbijom.

Moj prijatelj Aleksandar je rekao da bi voleo da region uskoro vidi u EU i da je podržao otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer kada imaš uspešne komšije i ceo region je uspešan, predočio je Tusk.

On je naglasio da će tokom predsedavanja Poljske Savetom Evropske unije naredne godine njegov prioritet biti proširenje Unije i najtešnja saradnja sa Srbijom.

Tusk je ukazao da Srbija i Poljska imaju razlike po određenim pitanjima, ali da postoji poštovanje i razumevanje jednih za druge.

Prema njegovim rečima, tokom večere kojoj je prisustvovao i grčki premijer Kirjakos Micotakis razgovaralo se o saradnjima na različitim niovima i o pitanjima vezanim za iregularne migracije.

Zahvalio sam za humanitarnu pomoć Ukrajini. Imamo različite poglede na odnose sa Rusijom, ali baš zato još više cenim međusobno razumevanje i podršku Ukrajini i to što smo u stanju da razgovaramo, iako se uvek ne slažemo, rekao je Tusk.

Tusk je istakao da mu je jasnija pozicija Srbije, ali da je uveren da razgovor otvara širu perspektivu kada je reč o saradnji između EU, Poljske i Srbije i da će taj razgovor doprineti monolitnijoj politici u Evropi.

On je zahvalio Vučiću što je u ovom momentu odbio "vrlo atraktivnu političku ponudu" i odlučio da ga ugosti u Beogradu, navodeći da su to svi primetili i nisu baš zadovoljni zbog te činjenice.

Ja jesam zadovoljan, jer smo razgovarali o mnogim oblastima naše saradnje, poručio je Tusk.

Poljska je jedan od ključnih lidera u EU, naša politika ima ključnu ulogu u evropskoj politici u domenu odbrane i bezbednosti i želeo bih da budemo dobar duet u toj saradnji, naveo je on.

Tusk je istakao da je pod utiskom onoga što je video u Beogradu, koliko se razvijaju brzo i glavni grad i Srbija.

Poljski premijer je preneo da ga je Vučić detaljno informisao i o pitanju Kosova, trudu koji se ulaže da bi se situacija smirila, pa je uveren da će dobra volja i aktivan rad Srbije doprineti stabilizaaciji regiona.

Dragi Aleksandre, vidimo se u Varšavi, kazao je Tusk. (kraj) is/ivt/dj

Share: