Vučić i Lajen u HTEC grupi

15:09 25. 10. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prisustvovali su danas, na početku njene posete Srbiji, predstavljanju projekata HTEC grupe finansiranih kroz IPA projekte i sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Vučić je opisao tu kompaniju, koja je od beogradskog startapa prerasla u globalnu firmu za razvoj digitalnih proizvoda i inženjerstvo, kao mesto na kojem "nastaje jedan sasvim novi svet".

"Zadivljen najnovijim tehnologijama na kojima sa mnogo strasti i entuzijazma rade mladi, obrazovani i talentovani ljudi HTEC grupe, koji će svojim inovativnim duhom, kreativnošću i ogromnom energijom i znanjem promeniti budućnost svih nas", naveo je Vučić na svom nalogu na Instagramu.

Vučič je zahvalio EBRD na sredstvima koja su ubrazala rast HTEC od startapa koji je počeo u biznis inkubatoru u Beogradu do globalne kompanije kakva je danas.

"Upravo ova sinergija na delu pokazuje da ne postoje granice uspeha u velikim snovima", rekao je Vučić i zahvalio i Ursuli fon der Lajen na tome što "veruje u viziju uspešne Srbije".

Predsednica Evropske komisije stigla je ranije danas u Beograd u okviru četvorodnevnog boraka na Zapadnom Balkanu.

U poseti HTEC grupi, koja je izrasla u kompaniju sa više od 2.000 stručnjaka širom Severne Amerike i Evrope, prisustvovao je i regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, preneo je EU Info centar.

HTEC je podržan na putu od startapa do globalne kompanije preko EBRD u saradnji sa Investicionim okvirom Evropske unije za Zapadni Balkan (WBIF), kao i preko Fonda za inovacionu delatnost Srbije, čiji je najveći donator EU.

Osnovana 2008. godine u Beogradu, kompanija HTEC ima sada sedište u San Mateu, a kancelarije za konsalting, inovacije i dizajn proizvoda u Silicijumskoj dolini, Njujorku i Londonu.

HTEC je, u konzorcijumu sa novosadskom kompanijom Sigmoid i Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, kao i sa Elektronskim fakultetom u Nišu, učestvovao u projektu razvoja robotske ruke koji je podržan od Inovacionog fonda.

U septembru 2022. potpisan zajam od 55 miliona evra koji je podržao dalje širenje i internacionalizaciju poslovanja HTEC-a kroz strateške akvizicije. Kompanija je takođe ulagala u jačanje svojih usluga i ekspertize u svim domenima, uključujući i FinTech. Taj zajam predstavlja do sada najveće finansiranje EBRD jednoj kompaniji iz tehnološkog sektora na Zapadnom Balkanu i u skladu je sa strategijom banke da promoviše rast tehnološkog sektora i digitalizaciju u regionu. (kraj) vem/dj

Share: