Zahtev za posebnu sednicu SB

14:41 05. 02. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Srbija će zatražiti danas posebnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) povodom aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji (KiM), koja je opisana u zahtevu kao suprotna Povelji UN i Rezoluciji 1244 i predstavlja kulminaciju sistematskih akcija Prištine protiv srpskog stanovništva.

Zahtev Misije Srbije pri UN, koji su objavile "Večernje novosti", obrazložen je ocenom da je aktuelna situacija na KiM u oštroj suprotnosti s Poveljom UN i Rezolucijom 1244 i da je u toku "kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima".

"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru KiM, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku", navedeno je u tekstu zahteva koji su prenele "Večernje novosti", a biće predat Gvajani, predsedavajućoj SB UN. (kraj) vem/dj

Share: