Odlaganje primene

10:36 07. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da na snazi ostaje zahtev da Kosovo odloži sprovođenje Uredbe Centralne banke Kosova dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima, prenosi danas Kossev.

Hovenijer je dodao da primenu treba odložiti do trenutka dok ne postoji jasan način da ljudi dobiju svoje beneficije i isplate i dok stanovništvo ne bude dovoljno informisano o tome kako će se isporuka njihovih beneficija nastaviti.

Poštujemo pravo Centralne banke i Vlade da uređuju finansijski sektor, ali ovo je tako osetljivo pitanje, naveo je u pisanom intervjuu za KIM radio Hovenijer i dodao da "reagovanje kosovskih vlasti ima direktan uticaj na kvalitet njihovog partnerstva".

Sjeidnjene Države smatraju da je važno da građani imaju mogućnost da ostvare svoje pravo na opoziv izabranih zvaničnika, ukoliko to odluče, govoreći o četiri predsednika opština na severu, rekao je Hovenijer.

On je ponovio očekivanje svoje administracije da će Vlada Kosova učiniti sve što može da obezbedi da svi njeni građani, bez obzira na etničku pripadnost, mogu da žive u uslovima dostojanstva i bezbednosti i istakao da reagovanje kosovskih vlasti ima direktan uticaj na kvalitet partnerstva Kosova i SAD.

Hovenijer je poručio da vlada Kosova hitno mora krene dalje po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Uvek smo videli ZSO kao mehanizam preko kojeg Srbija može da nastavi da pruža finansijsku podršku na način koji je u skladu sa zahtevima Kosova i transparentan za Vladu Kosova, predočio je Hovenijer.

Imamo dobar sporazum i Aneks za implementaciju i sada očekujemo da i Kosovo i Srbija počnu da u potpunosti sprovode sve svoje obaveze. Za Kosovo, to znači da tražimo momentalni napredak po pitanju ZSO. Sjedinjene Države i dalje će biti aktivno angažovane, u koordinaciji sa našim partnerima iz EU, da pomognu Srbiji i Kosovu u tome da implementacija funkcioniše u potrazi za predvidljivim i mirnim odnosima, naveo je američki diplomata. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: