Vučić da potpiše Sporazum

22:27 08. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

NJUJORK - Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je večeras predsednika Srbije Aleksandra Vučića da potpiše Briselski sporazum i implementacioni aneks iz Ohrida "ovde i sada", jer bi to demonstriralo njegovu predanost mirnim i dobrosusedskim odnosima sa Kosovom.

Potpis je jedina garancija za punu i bezuslovnu primenu, rekao je Kurti na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je zakazana na zahtev Srbije zbog odluke Centralne banke Kosova da evro bude jedina valuta i da se ukine dinar.

Kurti je naglasio da uredba kosovske Centralne banke ne zabranjuje Vladi Srbije da obezedi finansijsku podršku kosovskim Srbima i dodao da je sve ostalo propaganda vlasti u Beogradu.

Uredba je tu da obezbedi transparentnost i legalnost unosa gotovine na Kosovo, a ista pravila se primenjuju na bilo koju zemlju i valutu - dinar, dolar, funtu ili lek, objasnio je on, dodajući da CBK čini sve da kosovski Srbi nastave da primaju finansijsku podršku iz Srbije, zbog čega je poslala pismo Narodnoj banci Srbije da predloži sporazum.

Kurti je istakao da je kosovska vlada spremna da obezbedi glatku tranziciju sa dovoljno vremena, dodajući da Beograd nije zabrinut zbog dinara, već zbog nemogućnosti da se džakovi novca prebacuju na sever Kosova na nelegalna način.

Ne žale se oni zbog brige za srpske građane Kosova, već zbog toga što se zaustavljaju ti dotoci nelegalnog novca za sever, istakao je Kurti.

On je kazao da je autoritarna vlast u Srbiji najveća pretnja miru i bezbednosti u regionu, a naveo je i da je zbog Srbije SB UN formirao Haški tribunal, kako bi procesuirali zločine koje je Beograd počinio.

Rekao je da je laž da Kosovo sprovodi progon srpske zajednice, podsećajući na rezoluciju Evropskog pokreta, kojom se srpske vlasti i mediji pozivaju da se uzdrže od govora mržnje protiv kosovskih građana.

Prema rečima Kurtija, etnički Albanci se targetiraju u Preševskoj dolini kroz pasivizaciju adresa.

Kurti je naveo i da je danas Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji kojom se poziva na otvaranje međunarodne nezavisne istrage decembarskih izbora.

Srbija je saveznik Rusije i jedina koja nije uvela sankcije Moskvi. Ona je "Trojanski konj" Kremlja u geopolitičkom ratu protiv demokratskog sveta, kazao je Kurti.

Osvrnuo se na govor Vučića u kojem je predsednik Srbije ukazivao na nasilje koje trpe kosovski Srbi, dodajući da šef srpske države nije pomenuo trojicu ubijenih Srba u sukobima u Banjskoj 24. septembra.

Nije ih pomenuo jer su to teroristi koje je on podržao, kazao je Kurti i dodao da nekadašnji potpresednik Srpske liste Milan Radojičić slobodno šeta Srbijom, koja je izbegla sankcije zbog Banjske, a Beograd ignoriše poternicu koju je protiv njega raspisao Interpol. (kraj) is/ivt/mk

Share: