Tri varijante za dinar

13:52 15. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Američka privredna komora na Kosovu iznela je tri alternativna rešenja za uredbu Centralne banke Kosova o platnom prometu kojom je zabranjena upotreba dinara, prenosi danas Kosovo onlajn.

"Dok Američka privredna komora na Kosovu razume potrebu za regulatornim nadzorom kako bi se obezbedila finansijska stabilnost, neophodno je razmotriti kratkoročne implikacije koje regulativa ima na finansijski položaj građana Kosova", navedeno je u saopštenju.

Prema navodima Američke komore, iako evro zadržava status legalnog sredstva plaćanja na Kosovu, to ne isključuje upotrebu drugih valuta u transakcijama - u slučajevima kada uključene strane postignu zajednički dogovor.

U omogućavanju transakcija u vezi sa srpskim dinarom, Američka komora predlaže korišćenje institucija za transfer novca između Kosova i Srbije.

Iako se smatra izvodljivom, ta opcija može biti manje praktična i skuplja za pojedince. Komora zato predlaže i otvaranje bankovnog računa Vlade Srbije za međudržavne transakcije sa odgovarajućim dinarskim računima u kosovskim bankama

Taj metod nudi praktično rešenje kroz postojeće bankarske odnose, uz svu moguću logističku složenost, navela je Američka privredna komora.

Naredna varijanta podrazumeva direktne transfere sredstava iz bilo koje banke u Srbiji u bilo koju određenu banku na Kosovu za distribuciju na račune pojedinačnih korisnika.

Ta opcija pojednostavljuje proces istovremeno osiguravajući usklađenost sa regulatornim zahtevima.

U svim alternativama, kako je navedeno, od ključne je važnosti da se reši pitanje licenciranja institucija za uvoz valuta, kako bi se obezbedilo adekvatno snabdevanje dinarima na Kosovu. (kraj) vem/ivt/bdr

Share: