Nakaradno tumačenje Ustava

17:54 11. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je danas da je profesor Tanasije Marinković "nakaradnim tumačenjem" člana 126 Ustava Srbije direktno ugrozio ustavno pravo svakog punoletnog poslovno sposobnog državljanina Srbije da bude izabran za narodnog poslanika.

Navodeći da su takve tvrdnje "ne samo neistinite, već i krajnje zlonamerne", Maja Popović je navela u pisanoj izjavi da Marinković, pozivajući se na član 126. Ustava Srbije, iznosi tvrdnju da Ana Brnabić, kao predsednica Vlade, ne može istovremeno biti i narodni poslanik, još manje predsednik Narodne skupštine, te da bi morala hitno da podnese ostavku na mesto narodnog poslanika.

Prema oceni ministarke, Marinković svesno ili nesvesno zanemaruje činjenicu da je Vladi Srbije, na čijem čelu je trenutno Ana Brnabić, posle raspuštanja Skupštine Srbije 1. novembra 2023. godine prestao mandat, kako je to propisano članom 128. Ustava Srbije, te da je od tog trenutka, pa sve do izbora nove vlade, ta vlada u "tehničkom mandatu". (kraj) vem/ivt/bdr

Share: