Završene konsultacije

19:13 14. 03. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Poslaničke grupe vladajuće koalicije i manjinskih stranaka u Skupštini Srbije u novom sazivu postigle su danas dogovor o potpredsedničkim mestima, skupštinskim odborima i delegacijama, a opozicionim strankama koje se nisu odazvale na poziv na konsultacije ostavljena je mogućnost da predlože članove parlamentarnih tela.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić izjavio je da su konsultacije poslaničkih grupa uspešno okončane, te da će devet grupa iz skupštinske većine i iz opozicije, koje su se odazvale pozivu najstarijeg poslanika Stojana Radenovića na razgovor, predložiti da Skupština ima dva potpredsednika iz SNS, po jednog predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica - Mađara i Bošnjaka, jednog iz Socijalističke partije Srbije i jednog predstavnika liste "Mi - glas iz naroda", objavljeno je na Instagram nalogu SNS.

Uz aktuelnu premijerku u tehničkom mandatu Anu Brnabić, koja je predložena za predsednicu Skupštine potpisima 156 poslanika, u najužem rukovodstvu parlamenta izvesno će se naći najveći broj žena do sada, istakao je Orlić.

Prema postignutom dogovoru, dve opozicione grupe rukovodiće radom dva skupštinska odbora - Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, kao i Odborom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

Predsednike različitih odbora delegiraće još šest poslaničkih grupa: SNS, SVM, SPS, PUPS, SDPS i PS-NSS-US-RS.

Postignut je i dogovor o sastavu skupštinskih delegacija, a prvi put biće formirana i delegacija u zajedničkom Parlamentarnom forumu Republika Srbija - Republika Srpska, koji je ustanovljen krajem prošle godine.

Poslanicima lista Srbija protiv nasilja i koalicije NADA, koje se nisu odazvale pozivu na konsultacije, ostavljena je mogućnost da predlože članove skupštinskih odbora i međunarodnih delagacija.

"Grupe koje su odbile poziv Stojana Radenovića da učestvuju u dijalogu, verovatno previše zauzete fizičkim napadima na žene i nasiljem nad aktivistima SNS, a to su svih šest grupa nastalih podelom liste 'Srbija protiv nasilja' i DSS/POKS, od strane skupštinskih službi će tokom dana biti obaveštene da imaju mogućnost da predlože više od 100 članova odbora i više od 20 članova međunarodnih delegacija, ukoliko to žele, uključujući i mesta u delegaciji koja se sastaje sa Evropskim parlamentom - za koju su oni uvek najviše zainteresovani", naveo je Orlić.

Poslanici liste Srbija protiv nasilja i koalicije NADA najavili su ranije da neće učestvovati u konsultacijama.

Poslanici izabrani na listi Srbija protiv nasilja naveli su da ih ne interesuje potpredsedničko mesto, dok prema Poslovniku postoji tačan broj mesta u odborima koji su garantovani za poslanike opozicije.

Uz šefove poslaničkih grupa vladajuće koalicije i manjinskih stranaka, konsultacijama su se odazvali i Branko Lukić kao predstavnik liste MI - Glas iz naroda prof.dr. Branimir Nestorović i i šef poslaničke grupe "MI - Glas iz naroda" Branko Pavlović. (kraj) vem/mk

Share: