Dovoljno vremena do 2. juna

09:14 15. 03. 2024. FoNet

BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da ima mnogo vremena do 2. juna da se primene preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i da je veoma važno što su srpske vlasti pristale da sarađuju sa tom organizacijom.

Hil je za emisiju "Direktno sa Minjom Miletić" na Juronjuzu rekao da ODIHR ima veliki broj preporuka, uključujući biračke spiskove i druga pitanja, a da su neki od problema odavno prisutni.

Mi podržavamo tu blisku koordinaciju sa telima OEBS u tom pogledu. Osim toga, radi se političkom sistemu Srbije. Svi imaju probleme i ja ne želim da ulazim u naše probleme u Americi koji su u ovom trenutku veoma ozbiljni. Moramo i mi da radimo na našim problemima, ali mislim da Srbija može da se izbori sa tim pitanjima, rekao je Hil.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Hil je istakao da je američki pregovarač za Balkan Gabrijel Eskobar na Kosovu poslao prilično oštre i jasne poruke kosovskom rukovodstvu.

Potrebno je rešiti više problema i pitanje ukidanja dinara je najsvežije i možda i najteže. Ipak, fundamentalno pitanje koje se mora rešiti i koje je već dogovoreno u prošlosti je Zajednica srpskih opština, naglasio je Hil.

Osnivanjem te zajednice, svi ostali problemi, kao što su paralelne strukture ili upotreba dinara, trebalo bi da budu rešeni. Pitanje je samo kada, a ne da li će se to desiti. Logika je veoma jasna, obe strane su to već dogovorile, to želi EU i to će se i ostvariti, dodao je.

Hil smatra da srpska zajednica na Kosovu ima pravo da se probudi ujutro i da razume kako će njen život izgledati, kako će dobijati penzije, kako će im deca ići u školu, kako će im biti obezbeđene bolnice, a to je sve predviđeno ZSO.

Prva stvar je da se poštuju dijalog i već postignuti dogovori. Jedan od njih je sporazum iz Ohrida. Kada Miroslav Lajčak kaže je sporazum punovažan, to znači da je punovažan. Smatram da ne treba nastojati da se menja način na koji se izražava punovažnost tog sporazuma. Lajčak je znao šta radi kada je postigao sporazum u Ohridu i mislim da na tom osnovu treba da krenemo napred, zaključio je Hil. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: