Preporuke ODIHR prioritet

12:01 16. 03. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da je prioritet opozicije da budu ispunjene preporuke ODIHR uoči lokalnih izbora, a ukoliko to vlast odbije, objaviće koji su modaliteti dalje borbe.

"Svu energiju smo usmerili u borbu za promenu izbornih uslova, predložili smo i razgovore vlasti i opozicije, dali smo mogućnost donošenja posebnog zakona kojim bi se, ako nema dovoljno vremena za primenu prpeoruka ODIHR-a i Crte, izbori pomerili za jesen. Ako vlast sve to odbije onda ćemo govoriti o modalitetima dalje borbe", izjavio je Đilas u intervjuu "Danasu".

Đilas je ponovio da minimum izbornih uslova predstavlja formiranje komisije koju bi činili predstavnici vlasti, opozicije i organizacija koje su se bavile izbornim uslovima poput Crte i koja bi imala ovlašćenja da realizuje preporuke ODIHR, čišćenje biračkih spiskova, posebno u Beogradu, pravila za ponašanje medija koja bi propisali predstavnici novinarskih organizacija, mehanizam za sprečavanje kupovine glasova i pritiska na birače i kontrolore. (kraj) vem/mk

Share: