Kušner potvrdio ulaganja

17:14 16. 03. 2024. FoNet | Velimir Ilić

VAŠINGTON - Džared Kušner, zet i savetnik bivšega američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući, potvrdio je danas informaciju o planiranom ulaganju u luksuzne nekretnine u Srbiji i Albaniji, uključujući i lokaciju nekadašnje generalštaba jugoslovenske vojske, piše danas agencija Frans Pres (AFP), nakon što je o tom projektu izvestio i Njujork Tajms.

"Drago mi je što mogu da podelim koncepte za razvoj projekata koje smo izradili za albansku obalu i centar Beograda", napisao je na društvenoj mreži Iks (X) Kušner uz četiri fotografije arhitektonskog koncepta za albansku obalu i kompleks nekretnina u Beogradu.

Agencija podseća da je poslanik ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović u sredu objavio da je vlada Srbije zadužila ministra građevinarstva Gorana Vesića da potpiše "memorandum o razumevanju" s dvema kompanijama koje su, po njegovim riječima, povezane s porodicom Donalda Trampa.

Ministar Vesić je rekao da to nije tajna, ali da dokument još nije potpisan.

U Srbiji je ta tema osetljiva s obzirom na to da je reč o prodaji investitorima zgrade generalštaba jugoslovenske vojske, nekoliko puta bombardovane 1999. u vreme NATO kampanje, koju su predvodile Sjedinjene Države s namerom da se ubrza kraj rata na Kosovu, podseća AFP.

Sedište glavnog štaba nikada nije obnovljeno, a zgradu ipodignutu 1965. godine i razorenu bombardovanjem vlada Srebije proglasila je 2005. zaštićenim "kulturnim dobrom".

Prema pisanju Njujork Tajmsa (NYT) na tom mestu je planirana izgradnja luksuznog hotela, muzeja i 1.500 stanova.

U Kušnerovoj objavi na društvenoj mreži Iks jedna od četri fotografije odnosi se upravo na taj projekat.

U pogledu investicija u Albaniji, radi se o ulaganju za koji je albansko ministarstvo turizma navelo danas da je investitor izrazio interesovanje za razvoj "turističkog projekta na ostrvu Sazan", ali da će biti predmet nekoliko faza revizije pre nego što se donese bilo kakva odluka o ustupanju zgradu i zemljište na period od 100 godina bez ikakvih troškova. (kraj) vip/mk

Share: