Pismo zbog statusa posmatrača Kosova

15:34 27. 03. 2024. FoNet | Miloš Janković

BEOGRAD - Šef stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Vladimir Đukanović uputio je protestno pismo predsedniku Parlamentarne skupštine NATO Mihalu Šerbi, povodom najave da će kosovski parlament biti unapređen iz statusa posmatrača u status pridruženog člana te međunarodne parlamentarne organizacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Đukanović je u pismu naveo da je Srbija sa velikim razočaranjem i zabrinutošću primila vest da je, na nedavno održanom sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO u Talinu, koji je održan 24. marta, razmatrano to pitanje.

On je zamolio za obrazloženje te, kako je dodao, za Srbiju sasvim neočekivane i neutemeljene odluke.

"Želeo bih da Vas podsetim da takozvano 'Kosovo' nije nezavisna država, te da se time, ne samo pravi presedan u okviru organizacije kojom predsedavate, već i direktno krši Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 Ujedinjenih nacija. Štaviše, takozvano 'Kosovo' ne samo da nije članica Ujedinjenih nacija, već i većina država članica UN ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“, uključujući i zemlje članice Parlamentarne skupštine NATO", naveo je Đukanović u pismu. (kraj) mjj/bdr

Share: