Bez rešenja najvažnijih tema

17:03 09. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Vladajuće stranke u Srbiji više puta su se javno obavezale da će primeniti preporuke iz konačnog izveštaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), ali u dokumentu u koji je portal EWB imao uvid, nisu predviđene mere za većinu najvažnijih zamerki koje se tiču funkcionerske kampanje, pritiska na birače i stanja u medijima.

Portal Juropijan Vestern Balkans (EWB) imao je uvid u dokument vlasti o ispunjavanju preporuka ODIHR, o kojem se prošle nedelje razgovaralo u Skupštini Srbije, ali u danima posle sastanka predstavnici opozicije su ukazivali na odsustvo mera u, za njih, najznačajnijim oblastima.

Konačni izveštaj ODIHR konstatovao je da postoji "snažan uticaj vlade na većinu medija", a medijski monitoring te posmatračke misije pokazao je da je vlast apsolutno dominirala u svim vestima na nacionalnim frekvencijama koje nisu bile usko vezane za izbore.

Predsednik Aleksandra Vučić od 21. novembra do 14. decembra zauzeo je čak 77 odsto vremena u tom delu informativnog programa, dok je još 22 odsto zauzela vlada ili vladajuća Srpska napredna stranka, a samo jedan odsto opozicija.

U preporuci 7 navodi se da "nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba garantovati", te da "REM treba da proaktivno koristi svoja ovlašćenja za u slučaju kršenja medijskih propisa".

U preporuci 19 stoji, između ostalog, da "mediji treba da ostvaruju pravo na nezavisnu uređivačku politiku".

U saopštenju o ispunjavanju preporuka ODIHR od 15. marta, kako navodi EWB, bilo je jasno da će Vlada Srbije koristiti argument da ona ne može da utiče na rad REM i medija. U tom saopštenju su, kao odgovorni za ispunjavanje ovih preporuka, označeni upravo REM i mediji, a ne Vlada.

Isti stav zauzela je i predsednica Skupštine Ana Brnabić na konferenciji za štampu 3. aprila, posle neuspeha pregovora u okviru skupštinskog Kolegijuma, kada je rekla da vlast ne može da utiče na rad javnog servisa.

Ne iznenađuje što je u tabeli mera, kao jedini komentar na preporuke u vezi sa medijima, vlast napisala da su u oktobru prošle godine već doneti novi medijski zakoni, te da je, nakon toga, rok da se izaberu novi članovi REM 4. novembar 2024. godine, navodi EWB.

Pasivnost REM-a u kampanji primetili su i ODIHR i drugi posmatrači. REM nikada nije objavio izveštaj o nadzoru komercijalnih televizija sa nacionalnom frekvencijom – Pinka, Prve, Hepija i B92 tokom decembarskih izbora. Izveštaj je neformalno objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), a on je pokazao dominaciju vladajuće stranke.

Navodi o fiktivnom preseljenju glasača pred izbore u decembru ozbiljno su narušili poverenje u Jedinstveni birački spisak. Kako je u svom izveštaju ocenio ODIHR, izostao je “sveobuhvatan odgovor vlast” koji bi otklonio sumnje.

Osim toga, naloženo je da će, u Beogradu, policija od sada terenski proveravati adrese na koje se novi birači prijavljuju ukoliko je na njima već prijavljeno pet ili više lica.

U dokumentu u koji je EWB imao uvid, za preporuke 5 i 6, koje se odnose na neke od najspornijih problema u izbornom procesu – funkcionersku kampanju i pritiske na birače, nema nikakvih predloženih rešenja, pa su polja u tabeli predviđena za ove dve mere prazna.

Preporuka 5 u ODIHR izveštaju glasi da treba preduzeti mere kako bi se razdvojile redovne aktivnosti javnih funkcionera i vođenje izborne kampanje.

U Srbiji prečesto dolazi do neopravdanog preklapanja ove dve uloge, što se i navodi u izveštaju ODIHR koji je objavljen krajem februara.

"Predsednik Vučić, iako nije bio kandidat na ovim izborima, preuzeo je glavnu ulogu u aktivnostima kampanje i bio je stalno prisutan na događajima SNS, pojavljivao se na televiziji i bilbordima, čime je njegovoj stranci data neopravdana prednost", piše u dokumentu u koji je EWB imao uvid. (kraj) vem/ivt/bdr

Share: