Odlikovanja SAD vojnicima VS

15:03 17. 04. 2024. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil danas je pripadnicima Vojske Srbije - majoru Mladenu Šaponji i potporučnicima Luki Adamoviću i Filipu Stankoviću, koji su pohađali kurseve na vojnim školama u SAD i postigli izuzetne rezultate, uručio medalje za dostignuće u okviru zajedničke službe.

Radi se o odlikovanju koje se izuzetno retko daje pripadnicima drugih vojski osim Armije SAD.

Hil je na svečanosti u Ambasadi SAD izjavio da je jedinstven slučaj u Evropi da su trojica pripadnika iste vojske postigli vrhunske rezultate na tri različita kursa američke armije.

To je impresivno, ali nismo iznenađeni, jer Srbija šalje najbolje, a oni postižu najbolje rezultate, rekao je Hil.

On je izjavio da armije Srbije i SAD dosta sarađuju, uključujući pohađanje kurseva i zajedničke obuke, i da Vašington želi da saradnja bude još veća.

Pripadnike oružanih snaga Srbije šaljemo u SAD na različite programe obuke, na kojima sede pored vojnika iz celog sveta i uvek su među najboljima. To je impresivno, rekao je Hil.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane u Beogradu Nemanja Starović izjavio je da praksa obuke srpskih vojnika u inostranstvu ima dugu tradiciju, od 1833. godine.

Obrazovanje u vojnim insitucijama u SAD i Evropi značajno doprinosi jačanju sposobnosti naših pripadnika. Zahvalni smo Vladi SAD na mogućnosti da se oni obrazuju, rekao je Starović i naveo da se radi o oko 30 aktivnosti godišnje.

Predstavnici američke armije su, uz minut ćutanja, izrazili saučešće povodom smrti zastavnika Vojske Mijodraga Toškovića tokom helikopterske vežbe i poželeli brz oporavak starijeg vodnika Branka Vojvodića, povređenog tokom te vežbe. (kraj) vbr/drp/dj

Share: