Šta je pravi cilj Rezolucije?

11:49 20. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Poslanička grupa "Mi - snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović" ponovila je danas protivljenje usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i upitala da li je njen cilj "stvaranje muslimanske države sa trajnom mržnjom prema Srbima, suprotno Dejtonskom sporazumu".

Pominjući obrazloženje predlagača da je cilj usvajanja Rezolucije o Srebrenici ključan u ostvarivanju mira, pravde, istine i pomirenja na Balkanu i da se optužbe za genocid ne odnosi na Srbe kao narod, već samo na pojedince, "Mi - snaga naroda" ocenjuje u saopštenju da je verovatno isto obrazloženje dato i u slučaju rezolucije o Ruandi, ali se pamti samo to da je pleme Hutu izvršilo genocid nad plemenom Tutsi.

Iz predložene rezolucije o Srebrenici, kako je ocenjeno u saopštenju, nije moguće utvrditi da li su na njeno predlaganje i donošenje presudnu ulogu imali "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića (2012), "Fetva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini" (2015) i "Deklaracija o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici" Islamske zajednice u Srbiji (2015). (kraj) vem/dj

Share: