Podržati rezoluciju

17:10 23. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

NJUJORK - Stalna predstavnica Nemačke u Ujedinjenim nacijama Antje Lenders poručila je danas da rezolucija o uspostavljanju 11. jula kao Međunarodnordnog dana sećanja na genocid u Srebrenici nije uperena protiv Srbije, koja je vredan član ove organizacije, pozivajući države da podrže ovaj tekst.

Ona je, predstavljajući Nacrt rezolucije, dodala da su šireni lažni navodi o tekstu rezolucije, koja nije uperena protiv bilo koga, posebno ne Srbije kao vrednog člana organizacije, već isključivo protiv počinioca genocida.

Naša inicijateva treba da oda poštu nastradalima i pruži podršku preživalima. Označavanje 11. jula kao Međunarodnog dana sećanja na Srebrenicu treba da omogući godišnje obeležavanja dana u UN i sadrži jezik protiv poricanja genocida, rekla je Lenders.

Prema njenim rečima, u nacrt rezolucije su uneta i dva amandmana jer je Crna Gora tražila da se podvuče da je odgovornost individualna i da ne može da se odnosi ni na jednu etničku grupu.

Sve etničke zajednice tokom rata u BiH su stradale i želimo da sve žrtve budu priznate. Pozivam sve članice da podrže ovu rezoluciju i glasaju ako bude stavljena na glasanje, rekla je predstavnica Nemačke u UN.

Ujedinjene nacije nastale su na pepelu koji je ostavio režim nacističke Nemačke i naš zajednički cilj je da izgradimo sistem kako se takvi zločini ne ponove, rekla je ona.

Lenders je podsetila da su pre pre skoro 30 godina 8.372 bosanska muslimana sistemski pogubljena u Srebrenici počev od 11. jula 1995. godine.

Ona je rekla da će tekst rezolucije doneti pomirenje za sadašnjost i budućnost, pozdravljajući što su tekst podržale i pojedine organizacije mladih iz Srbije. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: