Status Kosova na dnevnom redu

21:23 24. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BRISEL - Kosovo će biti na dnevnom redu Parlamentarne skupštine NATO, koja će se sastati tokom vikenda u Sofiji, a razmotriće zahtev Skupštine Kosova za unapređenje statusa od posmatrača do pridruženog člana u toj organizaciji.

Parlamentarna skupština NATO saopštila je da će njeni poslanici, između ostalog, "odlučiti i o zahtevima Malte i Skupštine Kosova da postanu delegacije pridruženih članica", javlja Slobodna Evropa.

"Biće reči o stalnim izazovima na Zapadnom Balkanu, kao i strategijama za podršku partnerima u opasnosti i za povećanje angažmana sa globalnim jugom", navedeno je u saopštenju.

Kosovske vlasti saopštile su u martu da je Stalna komisija Parlamentarne skupštine NATO unapredila status Skupštine Kosova u toj organizaciji koja je institucionalno odvojena od Alijanse, ali služi kao važna poveznica između tog vojnog saveza i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO.

Pored njih, u aktivnostima Parlamentarne skupštine NATO učestvuju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih posmatračkih delegacija.

Pridruženi članovi, što bi i Kosovo želelo da postigne, mogu predstaviti rezolucije i podnositi amandmane. Takođe, mogu služiti i kao specijalni izvestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izveštajima Parlamentarne skupštine NATO, ali nemaju pravo glasanja o izveštajima, rezolucijama ili rukovodstvu Parlamentarne skupštine, niti doprinose njenom budžetu.

Trenutno je devet pridruženih članova, među kojima su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Skupština Kosova je već godinama posmatračka delegacija sa dva mesta u Parlamentarnoj skupštini NATO. Unapređenjem statusa, povećala bi se i kosovska delegacija.

Na sastanku u Sofiji učesnike će primiti generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i drugi visoki zvaničnici Alijanse i Bugarske kao zemlje domaćina.

Biće reči o temama koje se odnose na evroatlantsku odbranu i bezbednost, sa fokusom na podršku Ukrajini i prioritete ovogodišnjeg samita NATO, koji će biti održan u julu u Vašingtonu. (kraj) vem/mk

Share: