Pismo Ane Brnabić

11:04 25. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

SOFIJA - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić uputila je pismo šefovima delegacija članica i pridruženih članica u Parlamentarnoj skupštini NATO i ukazala da bi dodeljivanje statusa pridruženog člana Skupštini Kosova predstavljalo nagradu za Prištinu koja kontinuirano sprovodi nasilje nad Srbima, opstruiše dijalog i nespunjava obaveze iz Brisela.

U pismu se skreće pažnja na sveprisutno nasilje i otvorenu sistemsku, sistematičnu i kontinuiranu diskriminaciju nad Srbima na Kosovu i ističe da je nekažnjivost za masovne etnički motivisane napade na Srbe i nealbansko stanovništvo, Srpsku pravoslavnu crkvu i imovinu postala" uobičajeni i podrazumevajući način života na prostoru Kosova i Metohije", saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Branbić je navela da su etnički motivisani napadi Prištine na srpsko civilno stanovništvo i imovinu, kao i namerno stvaranje nepodnošljivih uslova života za Srbe i nealbansko stanovništvo samo za proteklih godinu dana rezultirali napuštanjem Kosova i Metohije više od 15 odsto srpskog stanovništva.

Pored toga, čitavoj međunarodnoj zajednici je i više nego dobro poznata sramna činjenica da više od 11 godina Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, dodaje se u pismu.

Podseća se da Kosovo ne samo da nije članica Ujedinjenih nacija, već i većina država članica UN ne priznaje Kosovo, uključujući i zemlje članice Parlamentarne skupštine NATO.

U pismu je ukazano da bi dodeljivanje pridruženog statusa Skupštini Kosova neupitno predstavljalo davanje nagrade "navedenom ponašanju Prištine, koja čini sve što je u njenoj moći da opstruiše dijalog Beograda i Prištine i da ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a što najbolje zna upravo NATO i Kfor koji je prisutan na teritoriji Kosova i Metohije".

Pismo Ane Brnabić članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Nataša Jovanović, Goran Rakić i Zoran Dragišić uručili su šefici delegacije Azerbejdžana u Paralmentarnoj skupštini NATO Malahat Ibrahimgizi.

Tom prilikom istaknuta je čvrsta podrška Azerbejdžana suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, a
Ibrahimgizi je istakla da se azerbejdžanska delegacija snažno protivi unapređenju statusa Skupštine Kosova i da bi takav potez predstavljao vrlo opasan presedan za sve druge slične slučajeve.

Ukazala je da će azerbejdžanska delegacija ovakav stav zastupati i među drugim članicama ove organizacije i pružiti snažnu podršku naporima delegacije Srbije da ukažu na taj opasan presedan u okviru Parlamentarne skupštine NATO, navedeno je u saopštenju. (kraj) vbr/mk

Share: