Lov na novinare

11:39 06. 06. 2024. FoNet | Vera Barišić

PARIZ - Predstavnik međunarodne organizacije Reporteri bez granica Pavol Salaj izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je u Srbiji proglašena neka vrsta lova na novinare, kao sezona lova i što je više nekažnjenih napada, novinari su sve izloženiji nasilju.

Komentarišući napade na novinare koji su pratili lokalne izbore u Srbiji 2. juna, Salaj je rekao da je neophodno da policija i tužilaštvo urade svoj posao, a kasnije i sudovi, kako ti napadi ne bi prošli nekažnjeno.

Salaj je istakao da je veoma važno da tužilaštvo i policija brzo procesuiraju napade, dodavši da zna da je u slučaju napada na novinara Vuka Cvijića mobilisano Više tužilaštvo, a reagovalo je i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, ali da je apsolutno ključno da počinioci budu pozvani na odgovornost što pre.

"U Srbiji postoji klima veoma snažnog neprijateljstva prema novinarima. Mislim da je ovo jedan od najtežih perioda za novinare u Srbiji u ovom veku", rekao je Salaj i dodao da misli da presuda kojom se oslobađeni navodni atentatori na Slavka Ćuruviju predstavlja trenutak promene na gore, jer je ta presuda u suštini stavila tačku na veliki slučaj ubistva novinara, a da niko nije osuđen. (kraj) vbr/bdr

Share: