Žaljenje zbog eksproprijacije

16:54 06. 06. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Zemlje Kvinte - SAD, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija - zajedno sa Kancelarijom EU na Kosovu i Misijom OEBS na Kosovu izrazili su danas žaljenje zbog konačne odluke Vlade Kosova od 30. maja, kojom je više od 100 parcela u opštini Leposavić i Zubin Potok predmet eksproprijacije.

"Nekoliko naših misija je prethodno podelilo sa Vladom procene međunarodnih pravnih stručnjaka, uključujući i misiju Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks), koje ukazuju da je Vlada prekršila sopstvene zakone i propise zbog proceduralnih i tehničkih nedostataka tokom procesa eksproprijacije", navodi se u saopštenju.

Kako se napominje, i kosovski pravosudni sistem identifikovao je slične pravne zabrinutosti u vezi sa preliminarnom odlukom o eksproprijaciji, koje Vlada još nije rešila.

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da su iz konačne odluke o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova, izuzete privatne parcele ali samo za pojedince koji su dobili taj slučaj na sudu.

Vlada Kosova je januara 2023. pokrenula proces eksproprijacije u opštini Leposavić i Zubin Potok, kada je jedan deo zemlje proglasila "nepokretnom imovinom od posebnog javnog interesa, koja je potrebna za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Ukupna površina planirane eksproprijacije tada je iznosila oko 104 hektara u Leposaviću i 33 hektara u Zubinom Potoku, na osnovu Vladine preliminarne odluke. Međutim, u konačnoj odluci Vlade Kosova od 30. maja stoji da će u Leposaviću predmet eksproprijacije biti 96 hektara, što je za osam hektara manje.

Međutim, zemlje Kvinte, EU i OEBS izražavaju žaljenje što "Vlada Kosova nije sačekala da svi otvoreni sudski postupci budu u potpunosti rešeni pre donošenja ove (konačne) odluke".

Apelacioni sud Kosova potvrdio je za RSE u sredu da je i dalje u toku preispitivanje jedne odluke Osnovnog suda koji se odnosi na to pitanje. (kraj) vbr/mk

Share: