Obostrano priznanje

16:30 11. 06. 2024. FoNet | Vera Barišić

PRIŠTINA - Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer danas je ponovo zatražio od Kosova i Srbije da sprovedu obaveze iz procesa dijaloga, istakavši da se dijalog mora završiti obostranim priznanjem, prenosi Kljan Kosova.

"Moramo se zajedno i kolektivno angažovati u ovim političkim izazovima. Posebno za Kosovo, pošto ovde radim i živim, imamo izazov za repozicioniranje odnosa sa Srbijom", rekao je Hovenijer na Samitu o Zapadnom Balkanu.

Hovijener je dodao da bi Kosovo trebalo da zajedno sa Srbijom radi na tome da agendu pogura napred, preneo je Kosovo onlajn.

"Da, postoji veliki broj američkih zvaničnika, uključujući i mene, koji dosta vremena troše na potrebu da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovedu obaveze koje su dobili kroz proces koji je omogućila EU", rekao je Hovenijer.

Zaključak dijaloga mora biti uzajamno priznanje između Kosova i Srbije, naveo je Hovenijer i naglasio da ništa manje od toga ne ispunjava viziju koja postoji za kompletnu, slobodnu, prosperitetnu i mirnu Evropu. (kraj) vbr/mk

Share: