Pokušaj kršenja Dejtona

09:10 14. 06. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

VAŠINGTON - Američki Stejt department ocenio je danas da pojedine odredbe deklaracije usvojene na "Svesrpskom saboru" u Beogradu predstavljaju nastavak pokušaja Republike Srpske (RS) da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (BiH) i region.

U odgovoru Stejt departmenta za N1 navedeno je da Sjedinjene Američke Države (SAD) veruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, u kojoj regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi vode ka većem miru, bezbednosti i prosperitetu za sve.

„Pozivamo političke lidere u regionu da bolje iskoriste svoje sastanke za promovisanje regionalne stabilnosti i pomirenja. Kao što smo dosledno jasno naglašavali, čvrsto podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, čiji je deo RS. Neke od odredbi u deklaraciji nastavak su pokušaja RS da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region“, naveo je Stejt department.

Naglašeno je i da SAD priznaju Kosovo kao suverenu, nezavisnu državu, kao što su činile i od 2008. godine. (kraj) vem/bdr

Share: