Zašto Rio Tinto nudi dijalog

11:27 14. 06. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović upozorila je danas da je pre dve godine tadašnja premijerka Ana Brnabić izjavila da Rio Tinto nema nikakva prava na istraživanje litijuma i bora u zapadnoj Srbiji, a da sada ta kompanija samoincijativno objavljuje javnosti da je izradila sveobuhvatni Nacrt studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Nestorović je u pisanoj izjavi istakla da Rio Tinto odjednom nudi javni dijalog kako bi omogućili građanima da dobiju uvid u potencijalne uticaje projekta "Jadar" na životnu sredinu i mere za njihovo „ublažavanje“, kao i da se taj projekat može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

Zašto sada i kako je moguće da takva kompanija nije ranije, kada su trajali protesti protiv Rio Tinta, nije pokušala da sprovede dijalog. Zašto je trebalo dve godine da se uradi Studija o proceni uticaja?! Zar nisu tada, dok su trajali protesti, tvrdili kako će sve biti rađeno u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, pričali o zelenom rudarenju, o prfitabilnosti iskopavanja litijuma za građane Srbije, upitala je ona. (kraj) vem/dal/bdr

Share: