Srbija propustila priliku

22:17 28. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je za Blic da je bio iznenađen i razočaran zabranom održavanja festivala "Mirdita, dobar dan", jer je to bila dobra prilika za Srbiju da pokaže saradnju u regionu.

Komentarišući dešavanja oko festivala, Hil je rekao da ne razume zašto se umetnička manifestacija koju finansira EU smatra bezbednosnim problemom, dodajući da je taj festival bio vrlo uspešan tokom prethodnih 10 godina.

To je vrlo dobar primer za Srbiju, jer govori o tome kako sarađivati sa drugima u regionu. Dakle, za mene je to razočaravajuće i iznenađujuće. Jednostavno ne razumem zašto bi se propustila ova prilika, naglasio je Hil.

Znam da postoje mnoge tenzije. Znam da su politički uslovi trenutno teški, ali kada govorimo o mladim ljudima koji učestvuju u umetničkoj manifestaciji, nadam se da će se događaj održavati, rekao je ambasador SAD.

Hil je istakao da je sveobuhvatna normalizacija odnosa Srbije i Kosova preduslov za sve drugo, pa iako je dijalog očigledno u teškoj situaciji, zadovoljan je što je srpska strana spremna za razgovor.

Ima smisla u Zajednici srpskih opština, smanjivanju tenzija i ima smisla truditi se da Priština i Beograd imaju bolji odnos nego što je sada, naglasio je on.

Upitan može li se onda govoriti o bilo kakvom konstruktivnom dijalogu bez formiranja ZSO, Hil je ponovio da bi, ne želeći da se meša u posao Miroslava Lajčaka, voleo da vidi trud i napor.

Znam da neki takvi razgovori postoje preko različitih fondacija ili institucija, ali mislim da treba da bude više toga - da se razume logika zašto dijalog zaista treba da napreduje, dodao je američki ambasador.

Na podsećanje da je nedavno rekao da smatra da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, već normalizacija odnosa, Hil objašnjava da on samo ponavlja ciljeve Evropske unije za dijalog, a oni su jasni - traže sveobuhvatnu normalizaciju koja je pravno obavezujuća.

Drugim rečima, ne može biti normalizacije u utorak i da to ne funkcioniše u sredu. Dakle, sveobuhvatna, pravno obavezujuća normalizacija. To je veliki zadatak. Zaista je teško to postići, kao što sugerišu događaji poslednjih nekoliko meseci, naglasio je Hil.

Hil je istakao da je Srbija bila vrlo konstruktivna po pitanju Ukrajine u Ujedinjenim nacijama.

Pomagala je i u drugim oblastima, posebno u oblastima humanitarne pomoći. To je vrlo važno za nas. I nadam se da može pronaći način da napreduje ka EU, jer mislim da je jedan od glavnih američkih ciljeva ovde u Srbiji da se uveri da ona shvati svoje interese u postizanju članstva u EU. Želimo da taj proces ide napred. Izgleda da to žele i srpski građani, a mi želimo ono što oni žele, kazao je Hil. (kraj) is/ivt/mk

Share: