Šansa za Srbiju

18:44 09. 07. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih država (SAD) za energetske resure Džefri Pajat vidi iskopavanje litijuma u Srbiji kao generacijsku priliku za Srbiju i projekat važan za Evropsku uniju (EU), smatrajući da projekat "Jadar" treba da se nastavi, a da Vlada Srbije treba da odluči kako to da učini.

Pajat je u intervjuu za televiziju N1 istakao da pitanje iskopavanja litijuma vidi u kontekstu američke podrške Srbiji, koja treba da bude prosperitetna na ekonomskom planu, da ide napred kao deo Evrope i da iskoristi prilike za budućnost.

"Svakako, srpska vlada je ta koja treba da odluči kako da pokrene ovaj projekat. Jasno je da po pitanju snabdevanja važnim mineralima, da će nam biti potrebne povećane količine kobalta, litijuma, nikla, cinka, bakra da bismo ispunili naše energetske ciljeve. Ovaj projekat je generacijska prilika za Srbiju. Naravno, građani Srbije žele da vide da taj projekat ima visoke standarde po pitanju zaštite životne okoline, kao što imamo na primer ovde u SAD", rekao je Pajat. (kraj) vem/sv/bdr

Share: