Nasleđa nacionalne politike

19:20 20. 07. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Zapad danas na teritoriji bivše Jugoslavije podržava nasleđe nacionalne politike Josipa Broza, a na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza nasleđe nacionalne politike Vladimira Iljiča Lenjina i Josifa Visarioniviča Staljina, izjavio je predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić, tvrdeći da partija koju vodi "pokušava da bude stranka građanske desnice".

Gajić je u razgovoru sa advokatom Seadom Spahovićem, u okviru serijala "Radar forum“, rekao da je za Brozovu nacionalnu politiku najveći problem bio srpski nacionalizam i da je ta politika 1974. godine usvajanjem Ustava postavila pravni okvir za rasturanje Jugoslavije, saopštila je Narodna stranka.

"I Kraljevina Jugoslavija je razbijana na tezi o srpskom nacionalizmu i monarho-fašističkoj diktaturi, što je austrougarska sintagma koju su prihvatili komunisti na kongresu u Drezdenu 1928. godine, to su prihvatile stranke u Hrvatskoj i to je bila tema na osnovu koje se učvršćivao komunizam u Jugoslaviji posle 1945. godine“, smatra je Gajić. (kraj) vip/mk

Share: