Dijalog na nultoj tački

19:08 26. 07. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Poslanik Demokratskog saveza Kosova i bivši premijer Avdulah Hoti poručio je danas da je kosovski premijer Aljbin Kurti vratio dijalog sa Srbijom na nultu tačku i da taj proces više nije na tragu dogovora koji vodi međusobnom priznanju.

Dijalog u prošloj vladi građen je na čvrstim principima i dogovoren sa prijateljima. Osnovni princip je bio da se završi konačnim sporazumom o međusobnom priznanju, da se dogovorimo o svim pitanjima ili ni o čemu, rekao je Hoti u intervjuu za Reporteri.net.

Kada sam završio mandat, podsetio je Hoti, predao sam Kurtiju svu potrebnu dokumentaciju u vezi sa dijalogom i obavestio sam ga o daljim koracima.

Ono što se dogodilo je degradacija procesa dijaloga i gubitak trenutka za sporazum sa obostranim priznavanjem. Kao rezultat pogrešnog pristupa Kurtija, dijalog više nije na tragu koji vodi ka međusobnom priznavanju, ocenio je Hoti.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Hoti je rekao da je stav njegove stranke jasan - vlada treba da pripremi nacrt statuta na osnovu sporazuma ratifikovanog u Skupštini 2013. godine i Sporazuma o principima iz 2015. godine.

To je obaveza Kosova. Kurti je odbio da sam pripremi statut, a kao rezultat toga, u njegovu kancelariju je stigao nacrt "uzmi ili ostavi" iz EU. On je dugoročno naneo veliku štetu Kosovu Ohridskim sporazumom, smatra Hoti.

Upitan o medijskoj situaciji na Kosovu, on navodi da se nikada nije dogodilo da vlast javno preti medijima i pokušava da ih cenzuriše neustavnim zakonima.

Samo u totalitarnim državama mediji su zatvoreni, kao što je to pokušano sa nacionalnom televizijom na Kosovu. Čvrsto verujem da je ovaj pristup vlasti beskoristan. Živimo u vremenu tehnološke revolucije, gde je svaki građanin novinar i učestvuje u javnoj debati, ukazao je Hoti.

Novinari na Kosovu bili su desno krilo napora i borbe za oslobođenje Kosova. Pružali su otpor kada im je život bio ugrožen, a kamoli danas kada dobijaju uvrede i pretnje totalitaristički nastrojenih političara koji raspiruju mržnju u društvu i polarizuju građane, kazao je Hoti. (kraj) is/ivt/mk

Share: