Prvi potpisi o litijumu 2023.

10:50 27. 07. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Vlada Srbije tvrdila je u januaru 2022. da jena projekat "Jadar" o rudarenju litijuma "stavljena tačka", a portal Demostat je nekoliko meseci kasnije objavio saznanje da su predstavnici Evropske komisije i Vlade potpisali pismo o namerama u izgradnji strateškog partnerstva u oblastima baterija i kritičnih sirovina, podsetio je danas taj portal.

Demostat je, kako se navodi u tekstu "Poseta Šolca i Šefčovića potvrdila Demostatova saznanja da Vlada Srbije uveliko pregovara sa EU o uslovima eksploatacije litijuma", pre više od godinu i po dana, u februaru 2023. godine, imao i objavio saznanje da Mercedes, Rio Tinto, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlada Srbije pregovaraju o realizaciji projekta za izgradnju Mercedesove fabrike električnih automobila u Srbiji.

Vrednost projekta u kojem učestvuje EBRD je 2,5 milijardi evra, a automobili proizvedeni u fabrici u Srbiji trebalo bi da koriste baterije od litijuma, koji će u Srbiji iskopavati australijsko-britanska kompanija Rio Tinto.

Diplomatski izvori Demostata tvrdili su tada da će projekat zavisiti i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u narednom periodu i ukoliko ga prihvate Mercedes i EBRD, biće to signal da Srbija ide ka Zapadu.

Realizacija ovih planova podrazumevala bi i usklađivanje srpske spoljne i bezbednosne politike sa Zapadom, što bi zahtevalo i uvođenje sankcija Rusiji.

Demostat je i ranije, u decembru 2022. godine, pisao o tome da je uslov Vlade za iskopavanje litijuma upravo otvaranje fabrike baterija, ali i fabrike električnih automobila.

"Dolazak Mercedesa može biti i deo šargarepe koja je obećana Srbiji ukoliko bude konstruktivna u pregovorima sa Prištinom i ako prihvati evropski plan za Kosovo i Metohiju", tvrdili su izvori Demostata, naglašavajući da - ukoliko Srbija ne prihvati evropski plan - "može da očekuje posledice koje će se, između ostalog, ali u velikoj meri, odraziti na ekonomiju i privredu".

Demostat ukazuje da se i kompanija Rio Tinto potrudila da poboljša ponudu, pa je zajedno sa Vladom Srbije uložila u slovački startap InoBat sa kojim je u novembru 2022. potpisao i sporazum o saradnji.

InoBat je nepunu godinu kasnije, u septembru 2023. objavio da će u Ćupriji graditi gigafabriku za proizvodnju i reciklažu baterija, podseća Demostat. (kraj) vip/ivt/mk

Share: