Korisna iskustva

11:45 13. 08. 2024. FoNet | Davor Lukač

PRAG - Strategija razvoja energetike Srbije, koja je na javnoj raspravi, prvi put predviđa mogućnost upotrebe nuklearne energije, a iskustva država poput Slovačke i Češke mogu dati značajne smernice u pogledu izmene zakona, izjavila je danas pomoćnica ministarke rudarstva i energetike Jovana Joksimović, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ona je, posle sastanka sa predstavnicima češkog Ministarstva industrije i trgovine zaduženim za nuklearnu energiju i međunarodnu saradnju, rekla iskustva Slovačke i Češke mogu dati značajne smernice i u pogledu značajnijeg uključenja nauke i stručne javnosti, kao i u eventualnom načinu razvoja projekata koji su svuda zahtevni i kompleksni.

U toku je rad na Preliminarnoj tehničkoj studiji radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije Srbiji, u okviru koje će biti analizirane konvencionalne nuklearne elektrane III + generacije, ali i naprednije tehnologije, kao što su mali modularni reaktori, i to sa ciljem da se izabere najbolja dostupna tehnologija prilagođena jedinstvenim potrebama zemlje. (kraj) vbr/dal/dj

Share: