Britanija uz projekat Jadar

19:19 19. 08. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Britanski ambasador u Beogradu Edvard Ferguson odgovorio je danas na otvoreno pismo grupe Chevening (Čivning) stipendista u kome su izrazili zabrinutost u vezi rudarenja litijuma i poručio im da je odluka o tome da li treba nastaviti projekat Jadar "u potpunosti u rukama vlasti u Srbiji", ali i da "britanska vlada podržava dalji razvoj projekta".

Navodeći da se zahvaljuje grupi bivših stipendistia Čivning programa koji su mu u otvorenom pismu 13. avgusta izneli svoju zabrinutost u vezi rudarenja litijuma u Srbiji, ambasador Ferguson ističe da je "pažljivo" pročitao pismo navedene argumente.

"Odluka o tome da li treba nastaviti projekat Jadar ili ne, bila je i biće u potpunosti u rukama vlasti u Srbiji", istakao je Ferguson, podsećajući da je Vlada Srbije 16. jula "usvojila odluku da ponovo usvoji Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za rudnik i fabriku za preradu, nakon odluke Ustavnog suda da je njegovo poništavanje 2022. godine bilo neustavno". (kraj) vip/mk

Share: