SAD podržavaju stav vlasti

08:22 21. 08. 2024. FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - Rudnik litijuma je prilika za Srbiju da produbi veze sa Evropskom unijom i pozicionira se kao lider u industriji koja će biti veoma važna u budućnosti, ali o tome da li će rudnika i biti treba da odluči narod u Srbiji, rekao je u intervjuu za Glas Amerike pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse Džefri Pajat.

Pajat je rekao i da zapadne zemlje traže alternativu u snabdevanju litijumom, jer u velikoj meri zavise od Kine, a na tvrdnje iz Moskve da Zapad ruši vlast u Srbiji kroz proteste protiv litijuma istakao da je situacija suprotna - da Amerika podržava vlast u Srbiji u vezi sa projektom "Jadar" i Rio Tinto.

"Mnogo stvari u ruskom ratu informacijama je odsečeno od činjenica, od stvarnosti. Posmatram to već deceniju i po. Mi podržavamo vlast u Srbiji i njenu poziciju u ovom projektu. Zašto bismo, zaboga, onda bili zainteresovani da negujemo opoziciju? Jasno je da postoji samo jedna zemlja koja je zainteresovana da drži Srbiju ranjivom i zavisnom. I poslednji put kad sam proveravao, to je bila Rusija", rekao je Pajat. (kraj) vbr/dj

Share: