Priznanje Ivanki Popović

12:58 23. 08. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Organizacija Lokalni front danas je u Karnegijevoj ulici u Beogradu uručila profesorki Tehnološko-metalurškog fakulteta Ivanki Popović novoustanovljeno priznanje "Prsten integriteta", nagradu koju Lokalni front dodeljuje za doprinos očuvanju dostojanstva Srbije.

Popović je prva dobitnica tog priznanja, koje se dodeljuju pojedincima koji su dokazano dali veliki doprinos očuvanju ličnog integriteta i koji su neupitno posvećeni dobrobiti društva u celini.

"Dužnost društva jeste da iz svojih redova pronađe pojedince koji će se usprotiviti takvoj nepravdi", rekao je predstavnik Lokalnog fronta Vladimir Marović.

On je objasnio da je Lokalni front u delatnosti profesorke Ivanke Popović prepoznao istinske moralne činove, te na taj način i u njoj video istinsku ličnost.

"Samo slobodan čovek može biti ličnost jer ne dela po naređenjima nalogodavaca, već po svojim načelima, a koja su tu u svrhu očuvanja dobrobiti zajednice i uspostavljanja funkcionalnog institucionalnog okvira", kazao je Marović i istakao da je upravo zato Ivanka Popović prva laureatkinja "Prstena integriteta".

Naglasio je da je priznanje dodeljeno na ulici kao simbolični čin jer su institucije okupirali oni koji ih nisu dostojni, a ulica je postala utočište i mesto suštastva ljudi od integriteta.

Popović je nakon primanja nagrade rekla novinarima da je počastovana priznanjem, a naročito što je prvi laureat.

"Mi samo tu jednu našu zemlju imamo i moramo da je čuvamo i da nam bude stalo do nje, ne samo na rečima, nego i na delu. Moramo da stojimo i iza reči koje izgovaramo, delima koje to prate", poručila je Popović.

Dodala je da se nada da u Srbiji zajedno svi možemo da razrešimo probleme u kojima se nalazimo i da stvorimo uslove da svi osećamo da je ovo zajednica u kojoj nismo prepušteni sami sebi, nego zajednica u kojoj jedni brinu o drugima.

To, kako kaže, zahteva da su institucije u funkciji i da bude "ni po babu, ni po stričarima", nego da postoji pravda koja može da bude dostižna za makar većinu, ako ne za sve. (kraj) vbr/kt/dj

Share: