Rafali, zagrljaj, crveni tepih

22:45 29. 08. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Srbija je danas potpisala značajan sporazum sa Francuskom o kupovini 12 novih borbenih aviona Rafal za 2,7 milijardi evra, javlja večeras France 24, navodeći da je francuski predsednik Emanuel Makron tokom svoje posete Beogradu dočekan uz zagrljaj predsednika Aleksandra Vučića i crveni tepih.

Francuski medij podseća da je Srbija je kandidat za članstvo u EU od 2012. godine i da se nada da će ojačati veze sa Francuskom.

Dugo očekivani sporazum omogućiće da Srbija dobije devet jednoseda i tri dvoseda do 2029. godine, rekao je Erik Trapije, izvršni direktor kompanije Diso koja proizvodi Rafale.

Desetak višenamenskih borbenih aviona pomoći će Srbiji da modernizuje svoje vazduhoplovstvo i zameni stare borbene avione iz sovjetske ere, navodi France 24.

"Srećni smo što smo postali deo Rafal kluba. Zahvaljujemo predsedniku Francuske što je doneo ovu odluku i što nam je omogućio da kupimo novi Rafale“, citira France 24 izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konferencije za novinare sa Makornom i njegovu izjavu da je "ukupna vrednost ugovora 2,7 milijardi (evra)", i da će "12 novih aviona biti u vlasništvu Republike Srbije“.

Makron je, kao se navodi, rekao da sporazum ukazuje na "dugoročni savez između dve zemlje u okviru jačanja suvereniteta Evrope“ i pruža dalje strateške mogućnosti.

"To je otvaranje ka strateškoj promeni uprkos velikom pritisku... To je prava strateška hrabrost i prilika za Evropu“, rekao je Makron na konferenciji za novinare u Beogradu.

U izveštaju o Mkaronovoj poseti se navodi da je "Srbija dugo bila bliska Rusiji i Kini i godinama je kupovala oružje od obe zemlje, dok se oslanjala na diplomatsku podršku dve zemlje u sporu sa Kosovom".

Ističe se i da je dogovor o kupovini Rafala "samo jedan od nekoliko sporazuma potpisanih tokom Makronove posete".

Makron je doputovao u Beograd u četvrtak kasno popodne, gde ga je Vučić dočekao zagrljajem, uz crveni tepih i tradicionalni stroj počasne garde.

U izveštaju se navodi i ocena beogradskih analitičara da Vučić verovatno vidi sporazum o kupovini Rafaae kao ključan za obezbeđivanje podrške Francuske u budućnosti.

Predsednik "veruje da će kupovinom ovih Rafala, koji su izuzetno skup proizvod francuske vojske i industrije, kupiti naklonost predsednika Makrona i političku zaštitu“, rekao je za AFP analitičar Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

Francuski kanal podseća i da je su Evropska unija i Srbija u julu potpisale sporazum o razvoju snabdevanja litijumom koji se smatra ključnim u tranzicije Evrope ka zelenoj ekonomiji.

Navodi se i da je Beograd ovog leta "vratio dozvole za kontroverzni rudnik litijuma nakon što je poništio dozvole date rudarskom gigantu Rio Tinto" posle maasovnih demonstracija zbog zabrinutosti za životnu sredinu. (kraj) vip/mk

Share: