Vlada nije neutralna

08:48 12. 09. 2024. FoNet | Bojana Milovanović

BEOGRAD - Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je Srbija nazadovala u borbi protiv korupcije i da su veoma male šanse da se to promeni u doglednoj budućnosti, ukazujući istovremeno da Vlada u slučaju projekta o rudarenju litijuma u Jadru "ne nastupa kao neutralan subjekt".

Prema poslednjem izveštaju, Srbija je na veoma niskom 104. mestu u svetu po percepciji korupcije, imamo 36 indeksnih poena od idealnih 100, a bili smo 101. od 180 zemalja, podsetio je Nenadić u intervjuu za NIN i istakao da je Vlada Srbije borbu protiv korupcije postavila kao jedan od prioriteta.

"Vlada je u julu usvojila novu strategiju za borbu protiv korupcije, a u njoj se kao jedno od merila uspeha pominje upravo ovaj indeks percepcije, gde se kaže da je cilj da do 2028. dostignemo globalni prosek (43 poena), znači prosek celog sveta. Mi smo sada sedam poena iza tog proseka. Taj rezultat je teško dostižan sve i kada bi Vlada i Skupština bez zadrške rešile da odmah počnu da sprovode antikorupcijske mere. A mi nemamo čak ni takvih naznaka...", konstatovao je Nenadić. (kraj) vip/bom/dj

Share: