EU jedina perspektiva

12:59 13. 12. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Listu "Srbija na Zapadu - Da se struka pita" od ostatka političke ponude odvajaju precizni stavovi koje je neophodno usvojiti kako bi Srbija postala članica Evropske unije (EU), jer je to jedina perspektiva za budućnost i bezbednost naše dece i građana, izjavio je jedan od nosilaca te liste Zoran Vuletić.

On je u predizbornoj poruci istakao da je neophodno prihvatiti evropski plan za Kosovo i da taj plani nije nikakva ucena, jer Srbiji "nije zavrnuta ruka na leđima da ga prihvati".

Vuletić je ocenio da je jasno kako je došlo do tog plana, imajući u vidu politiku Srbije devedesetih.

On je za FoNet rekao da je evropski plan dobar za srpsku zajednicu na Kosovu, "kako bi i oni našli svoj mir i spokoj, a ne da budu taoci političkih kukavica iz Beograda".

Vuletić je naglasio da Srbija treba hitno da zatraži članstvo u NATO, jer je to, zajedno sa prihvaćenim planom - "auto-put ka Evropskoj uniji".

On je ocenio da članstvom u NATO "EU postaje stanica na koju će Srbija stići".

Vuletić je rekao da bi kroz članstvo u NATO Srbija trebalo da pronađe svoj okvir u svetu, kako bi postala najbezbednija, "a ne da trošimo milijarde evra godišnje na besmislenu kupovinu oružja".

On je istakao da bi Srbija pod hitno trebalo da uvede sankcije Rusiji, "ne zbog članstva u EU, već zato što je to moralni čin", dodajući da je Srbija još 2014. godine propustila da uvede sankcije Rusiji, "kada je ta zemlja anektirala Krim".

Vuletić je doao i da je potrebna revizija "svih zelenaških ugovora sa Kinom koja uveliko okupira Srbiju dajući enormne kredite u dogovoru sa vlašću Srpske napredne stranke i Aleksandrom Vučićem". (kraj) mjj/bdb/dj

Share: