Napad na ustavno uređenje

10:50 28. 12. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Ponašanje policije tokom protesta građana ispred Skupštine Beograda 24. decembra je napad na ustavno uređenje i klasičan primer ugrožavanja unutrašnje sigurnosti zemlje, izjavio je danas FoNetu advokat Aleksandar Olenik.

On je ukazao da je policija, ako je želela da štiti taj objekat, trebalo da stane ispred Skupštine Beograda, a ne unutar nje i istakao da nije smela da spreči odbornike da uđu u Skupštinu jer oni imaju pravo na to.

Umesto da policija stane ispred zgrade Skupštine Beograda ona je odabrala da jedan deo policije u civilu napadne druge, uniformisane policajce, čime su suštinski preuzeli vlast, rekao je Olenik.

On je zbog napada na ustavno uređenje u sredu podneo krivičnu prijavu protiv NN osoba u civilnoj odeći, za koje tvrdi da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

Olenik je naveo da je policija svojim postupcima ugrozila bezbednost i izašla iz okvira svojih ovlašćenja jer je radila nešto što ne sme, "i to još pred kamerama".

Videli smo u prenosu uživo da su protesti bili mirni i da su onda policajci u civilu napali policajce u uniformama, rekao je Olenik.

On je ocenio da je to da su policajci u civilu napadali uniformisanu policiju posebno vidljivo u slučaju policajca kojeg je Gašić posetio u bolnici, a koga su kolege u uniformama pendrekom udarali po glavi.

Olenik je ocenio opasna je zamena teza da su građani pokušali da ugroze ustavni poredak jer se time provociraju dalji nemiri i sukobi, a građani se plaše da izađu na proteste zbog mogućnosti da budu optuženi za ugrožavanje ustavnog poretka. (kraj) vip/bdb/dj

Share: