ODIHR potvrdio ključne ocene

16:55 29. 02. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Posmatračka misija Crte saopštila je danas da finalni izveštaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji potvrđuje ključne nalaze njenih stručnjaka i "jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno ugroženo".

Direktnije i preciznije nego u nizu prethodnih izveštaja, ODIHR zaključuje da su izbori održani u neravnopravnim uslovima, ukazujući na dominantnu ulogu predsednika države i sistemske prednosti vladajuće stranke, usled čega je zamagljena granica između države i partije, što je u suprotnosti s Kopenhaškim dokumentom OEBS-a i međunarodnim standardima, navela je Crta u saopštenju.

Crta ukazuje da je ponovo izražena zabrinutost zbog shema zastrašivanja birača, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa. Ocenjeno je i da građani nisu u dovoljnoj meri imali mogućnost da glasaju na temelju dobre informisanosti, i to zbog neadekvatnog izveštavanja većine nacionalnih medija. (kraj) vem/bdr

Share: