Odložiti primenu Uredbe

13:53 29. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer objavio je danas da je, na sastanku sa guvernerom Centralne banke Kosova (CBK), pozvao na odlaganje primene uredbe o ukidanju dinara kako bi se ostavilo dovoljno vremena za efikasnu tranziciju i javnu komunikaciju i ublažio negativan uticaj na građane.

Hovenijer je, na sastanku sa guvernerom CBK Ahmetom Ismailjijem, ponovio zabrinutost zbog Uredbe sa nizom pravila koja se tiču regulisanja prava za poslovanje valutama na Kosovu.

Ta uredba, kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, trebalo bi da 1. februara stupi na snagu.

Iako nije ni spomenut u samom tekstu Uredbe, tumači se da srpski dinar neće moći da se koristi za plaćanje od početka sledećeg meseca, odnosno oni koji ga koriste, tretiraće se kao prekršioci zakona, piše portal Kosssev.

"Ponovio sam zabrinutost SAD u vezi sa primenom izmenjene uredbe o gotovinskom poslovanju. Pozivamo da se sprovođenje odloži kako bi se ostavilo dovoljno vremena za efikasnu tranziciju i javnu komunikaciju kako bi se ublažio negativan uticaj na građane", napisao je Hovenijer na mreži Iks. (kraj) vip/ivt/dj

Share: