Deklaracija je napad na Dejton

21:13 10. 06. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

SARAJEVO - Zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu imaju korene u pravnim dezinformacijama i puni su grešaka, saopštili su iz američke ambasade u Sarajevu.

"Oni ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine, što je opasno", navodi se u objavi Ambasade na društvenoj mreži Iks, prenosi RSE.

Svesrpski sabor održan je 8. juna u Beogradu, a na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Udarom na Dejtonski sporazum američka ambasada je označila i izjave predsednika RS Milorada Dodika i predsednika Skupštine RS Nenada Stevandića o zaključcima i planovima o "razdruživanju" RS, dodavši da one "predstavljaju i udar na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine".

Iz Ambasade podsećaju da u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH jasno piše da je Bosna i Hercegovina država naslednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojim unutrašnjim ustrojstvom, mmodifikovanim tako da se sastoji od dva entiteta.

"Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ni bilo kojem drugom poddržavnom telu, pravo na otcepljenje, razdruživanje ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcepljenje koji su izmislili čelnici RS koja nije država, može postojati samo u okviru Bosne i Hercegovine i nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine", naveli su iz Ambasade.

Dodali su da planovi i postupci Dodika dovode u pitanje mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost unutar evroatlantskih institucija koju građani BiH, uključujući stanovnike RS, žele i zaslužuju. (kraj) is/mk

Share: