Nepotrebno plašenje koronom

15:40 25. 08. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

Sarajevo - Virolog Šukrija Zvizdić izjavio je da je novi virus napravio "gužvu" i potisnuo druge zdravstvene probleme, ali ne misli da će sa hladnijim vremenom doći do značajnog pogoršanja epidemiološke slike, kako to mnogi smatraju.

"Ovo što najavljuju crnu i opasnu jesen, to je malo i nepotrebno prepadanje stanovništva. Ne mogu istu ćeliju inficirati dva različita virusa, ne može se sediti na dve stolice istovremeno", rekao je Zvizdić za Klix.ba.

On je dodao da se na jesen može očekivati povećanje obolelih od gripa i da je to drugi par čarapa o kojem treba razmišljati.

"Godišnje 650.000 ljudi umire od gripa. Jesen može biti komplikovana zbog nekoliko razloga - moraju se u bolnicama odvojiti oni koji boluju od korona virusa i oni koji boluju od influence, a klinička slika nije baš najjasnija i teško je razlučiti šta je šta. Treba videti u laboratorijama da li oni znaju razliku", kaže Zvizdić.

Na jesen će se ovaj novi korona virus definitivno udružiti sa gripom, a Zvizdić kaže da se maskama, održavanjem distance i higijene sprečava i jedno i drugo. (kraj) is/sv

Share: