Politika bez religije

18:13 27. 08. 2020. FoNet

Brisel - Javni politički prostor treba da bude nezavisan od religijskog, u svakoj evropskoj demokratiji je važno da država garantuje puno ostvarenje religijskih sloboda, ali u isto vreme i da religijske institucije poštuju autoritet države, rekao je Radiju Slobodna Evropa (RSE) šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

Kampanja za izbore zakazane u Crnoj Gori za 30. avgust odvija se u senci protesta i litija koje predvode prosrpske opozicione partije i SPC, nezadovoljni zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti 27. decembra prošle godine, jer smatraju da se njime oduzima imovina SPC.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije je 23. avgusta pozvao građane da izađu na izbore i glasaju protiv aktuelne vlasti koja je usvojila Zakon, podseća Radio.

Prema rečima Bilčika, preduslov bilo kojeg uspešnog demokratskog izbora širom Evrope je slobodan odabir među političkim partijama, što se, kako je rekao, odnosi i na zapadni Balkan.

"Ovo su izbori na kojima ljudi biraju političare, a oni se takmiče na listama političkih partija. Dakle, to bi trebalo biti nadmetanje političkih ideja, političara i partija", kaže Bilčik.  (kraj) vbr/js

Share: