Respiratori na poklon!

19:37 14. 09. 2020. FoNet

Berlin - U nemačkim skladištima se taloži medicinska oprema, kupovana u panici po izbijanju pandemije, za čiju nabavku su potrošene ogromne pare, a jedino rešenje je da ta oprema bude poklonjena jer na tržištu više ne vlada interesovanje za respiratorima i maskama, piše Dojče vele.

Navodi se da u bolnici u Bad Krojcnahu, nadomak Frankfurta, u magacinu u kutijama skladište 50 respiratora koji nisu korišćeni, a grad za njih mora da plati više od dva miliona evra.

Slično je i na drugim mestima. Početkom godine je savezno Ministarstvo zdravlja poručilo preko 26.000 respiratora i tako nameravalo da udvostruči broj kreveta intenzivne nege opremljenih ovim uređajima. No, ni postojeći kapaciteti nisu bili ni izbliza popunjeni.

Za sada su nemačke pokrajine preuzele svega 2.000 novih respiratora, pa traju pregovori sa proizvođačima da se deo porudžbine otkaže. Već je 200 respiratora donirano Francuskoj, Italiji i Španiji, a ukupno 334 Bosni i Hercegovini, Kosovu i Severnoj Makedoniji.

Slično je sa maskama, kojih je podeljeno 278 miliona, između ostalog i balkanskim državama. Prema navodima Ministarstva zdravlja, do kraja iduće godine će u Nemačku stići još 4,2 milijarde hirurških maski i 1,7 milijardi maski sa filterom, piše Dojče vele. (kraj) dpv

Share: