Novi istorijski sporazum

20:41 15. 09. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

Vašington - Bahrein, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su danas u Beloj kući u Vašingtonu sporazum o normalizaciji odnosa, a ceremoniji je prisustvovao američki predsednik Donald Tramp.

Dokument pod nazivom "Sporazum Abraham" potpisali su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ministar spoljnih poslova Emirata Abdulah bin Zajed i šef diplomatije Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzajani.

"Okupili smo se da bismo promenili tok istorije. Nakon decenija podela i sukoba obeležavamo početak novog doba za Bliski istok. Zahvaljujući izuzetnoj hrabrosti lidera ove tri države pravimo značajan iskorak u budućnost, u kojoj će ljudi svih vera i porekla živeti zajedno u miru i prosperitetu", poručio je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Predsednik Sjedinjenih Država rekao je da će Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein otvoriti ambasade, razmeniti ambasadore i početi saradnju kao partneri i poručio da su te tri države prijatelji.

"Sporazumi će poslužiti kao osnova za sveobuhvatni mir širom čitavog regiona, nešto za šta su do skoro svi mislili da je nemoguće", kazao je Tramp.

Američki predsednik je naglasio da potpisivanje istorijskog sporazuma dokazuje da se narodi Bliskog istoka oslobađaju propalih pristupa koji su obeležili prošlost. (kraj) is/dpv

 

Share: