Izolovani incidenti?

13:17 20. 09. 2020. FoNet/Pobjeda | Ivica Strnčević/Davor Lukač

PODGORICA - Izvestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Piculu brinu "nacionalističke pretnje sa srpskim predznakom, koje su posle izbora bile upućene pripadnicima, pre svega, bošnjačke i albanske manjine".

"Mislim da je u tim lokalnim zajednicama proteklih godina uložen veliki trud u zajednički život i nedopustivo je da poverenje koje se gradi decenijama bude narušeno zbog činjenice da su neki rezultate ovih izbora doživeli kao signalni pucanj za izražavanje šovinizma. Nadam se da će sve ostati na tim izdvojenim incidentima", kaže Picula za "Pobjedu".

On ukazuje na to da je svaka takva eskalacija nasilja svojevrstan korak unazad na putu prema Evropskoj uniji i dodaje da mu je, s druge strane, bilo veoma drago kada je video osude takvih postupaka od niza uglednih građana Crne Gore, "što pokazuje da razum i građanska hrabrost nisu ustuknuli".

"Agresivna retorika srpske politike i medija prema Crnoj Gori nije od juče, ali rezultat izbora je, pre svega, posledica izjašnjavanja crnogorskih birača i očigledno dobro odabrane koalicione taktike dojučerašnje opozicije", konstatuje Tonino Picula.

Na pitanje koliko su realne ocene da će na ovim prostorima u narednom periodu biti veći uticaj Moskve nego Brisela, s obzirom na to da se zna koliko je prosrpska opozicija u Crnoj Gori bliska Rusiji, Picula odgovara da uopšte ne sumnja da je EU i dalje privlačan projekat uverljivoj većini građana Crne Gore, "što pokazuju i nedavna istraživanja". (kraj) is/dal/nm

Share: