Priznajte Makedonsku crkvu

14:38 20. 09. 2020. FoNet/Nova Makedonija

SKOPLJE - Povodom početka Nove crkvene godine, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski uputio je pismo vaseljnskom patrijarhu Vartolomeju i zamolio ga da iskoristi svoje pravo, kako bi se omogućilo priznavanje Makedonske pravoslavne crkve.

"Istorija nam je pokazala da se moramo neprestano prilagođavati vremenu, a Vaseljenska patrijaršija je primer kako ostati dosledan vrednostima i istovremeno biti dinamičan u suočavanju s trenutnim izazovima", navodi Pendarovski.

Kao predsednik moje zemlje, ističe u pismu, želeo bih da vas obavestim da smo kao država tokom protekle tri godine odlučili da iskoristimo vreme u svoju korist i da iza sebe ostavimo istorijska neslaganja.

Pendarovski navodi da se obraća u ime mnogih sugrađana koji se identifikuju kao pravoslavni hrišćani, čija je jedina želja i potreba da se pomire sa svojim susedima i krenu ka zajedničkoj budućnosti, suživotu i istinskoj slobodi,

"S tim u vezi, želeo bih da zamolim vašu svetost da prihvati poziv našeg pobožnog naroda i naše Crkve i da iskoristite vaše pravo na žalbu, kako bi naši građani pravoslavne hrišćanske vere konačno imali priliku da budu jednaki sa svim drugim pravoslavnim hrišćanima u svetu", piše u pismu predsednika Severne Makedonije vaseljenskom patrijarhu. (kraj) nm

 

Share: