Borelj: Hrabrost Beloruskinja

14:18 21. 09. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

Brisel - Ministri spoljnih poslova Evropske unije sastali su se sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom u nastojanju da donesu odluku hoće li uvesti sankcije desetinama beloruskih zvaničnika, možda i predsedniku te zemlje Aleksandru Lukašenku, zbog represije tokom protesta.

Naime, Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. augusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Vlasti Belorusije su nastojale da uguše proteste hapšenjima i represijom, a samo tokom protesta u nedelju privedeno je više od 400 demonstranata.

Opozicija i zapadne zemlje ocenjuju da su izbori namešteni.

Šef Evropske unije za spoljnu politiku Đozep Borelj rekao je nakon sastanka s Tihanovskajom 21. septembra da su ministri "zaista impresionirani hrabrošću i istrajnošću beloruskog naroda, posebno beloruskih žena koje pokazuju stvaran osećaj za vođstvo", preneo je RSE.

Borelj je odbacio navode Belorusije i njene saveznice Rusije o evropskom mešanju u zemlju rekavši da se "ovo ne može smatrati mešanjem u unutrašnja pitanja jer su demokratija i ljudska prava srž identiteta Evropske unije". (kraj) vbr/sv/dpv

Share: