Strateška vežba Kavkaz 2020

17:07 26. 09. 2020. Fonet

Kapustin Jar - Oružane snage Rusije su u Južnom vojnom okrugu od 21. do 26. septembra sprovele stratešku vojnu vežbu pod nazivom Kavkaz 2020, u okviru koje je u fokus stavljena protivvazdušna odbrana u Kapustinom Jaru.

Ovogodišnja vežba uključila je kopnenu, vazdušnu, pomorsku, protivvazdušnu odbranu, kao i inžinjeriju, logistiku, hemijsko-biološko-radiološko-nuklearne jedinice u Kaspijskom i Crnom moru, na Kavkazu i u blizini Volgograda.

Prema rečima Sergeja Šojgua, ruskog ministra odbrane, ove vežbe okončavaju borbene i operativne obuke koje su planirane za 2020. godinu.

Cilj ove strateške vežbe, prema navodima ruskog vojnog vrha, je procena sposobnosti oružanih snaga da osiguraju vojnu bezbednost na jugozapadu zemlje gde i dalje postoje ozbiljne terorističke pretnje. Drugi cilj se ogleda u strateškim vežbama komandnog osoblja.

Uz pripadnike oružanih snaga Rusije, na vojnoj vežbi Kavkaz 2020 učestvovale su jedinice iz devet zemalja, dok je još devet poslalo posmatračke misije. (kraj) dpv

Share: